Idag passerade oljepriset 140 USD/fat. År 2005 låg snittpriset på 30 USD/fat. Inte undra på att oljeländerna fått blodad tand, eller snarare oljad tand, för dagens priser. Inte minst Libyens utspel visar att de stora oljespelare inte har något större intresse av att driva ner priset.
Malaysia har under senaste årtionden kunnat bygga upp en imponerande infrastruktur tack vara oljeinkomster. Nu säger VDn för det statligt ägda oljebolaget, Petronas, att Malaysia kommer att sluta exportera olja år 2010. Trots att bensinpriset nyligen höjdes med 40% märks ingen skillnad i trafiken. En liter bensin kostar nu cirka 5,40 kr/lit. Bensinpriset är fortfarande subventionerat av staten.
Mexicos enormt stora fält, Cantarell, har enligt Jordanfonden nu tappat produktion 8 månader i rad och är nu nere i 1,1 miljoner fat/dag. Troligen kommer Mexico att gå från en betydande oljeexportör till en oljeimportör redan 2011.
Kampen om oljan kommer alltså att hårdna längre fram i takt med att vissa oljeländer plötsligt blir importörer och andra länder tvingas se sin export sjunka.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Anders. Har du några tankar kring de enorma reserver av oljesand samt shale oil och det faktum att dessa reserver som i dagsläget är runt 5-6 gånger större än de reserver som i vanliga fall räknas in som kända oljereserver. Med tanke på att produktionskostnaderna för denna typ av olja ligger på högt räknat 70-90$/fat, och att dessa kostnader sjunker ju längre en anläggning är i bruk samt att teknologin inte är alltför utvecklad än, så torde detta innebära att oljepriset som sådant kommer ha svårt att hålla sig över 90$ när väl produktionen av denna typ av olja sätter igång på riktigt.
Mvh David
Hej David,
Jag tror att Kanada kommer att bli ett stort oljeexportland i framtiden och kommer nog att axla en del av Mexicos exportvolym som kommer att falla bort allteftersom Cantarell fältet tappar i produktion. Både USA och Kanada har enorma mängder olja men de är dels svårare och smutsigare att exploatera och kommer nog att gå långsammare än vad som behövs för att hålla priset i schack. I takt med den ökande utvinningen av tex oljesand kommer det nog också att bli svårare att få tillstånd att exploatera nya källor samt att oljeraffenaderier måste ställas om eller byggas nytt för att kunna hantera “tungoljan“.
Samtidigt tar Kanadas upprampning av exploatering av oljesand lång tid och metoder och processer måste fortfarande förbättras. Deras output kommer inte peaka på många år än (Kanske 20-50 år bort). Jag tror dock inte upprampning av shale oil/oljesand kommer att kunna kompensera för den minskande exporten från Ryssland, Venezuela, Mexico, Saudi Arabien etc och vi riskerar att få en betydligt tightare supply situation framöver eftersom den totala produktionen kommer att falla medans behovet snarare ökar än minskar.
Trots allt är olja fortafarande ganska billigt. En liter bensin i USA kostar kring 6.7 kr/litern. Priset kan ju faktiskt öka till 300 USD/fat innan amerikanerna betalar lika mycket som i Sverige. Det mesta av bensinpriset går ju trots allt till statskassan. Kanske måste Europa minska skatten till “momsnivå“ för att minska negativa samhällseffekter?
Kom in idag. Bra sammanfattningar om oljan. Liknar JF:s
Bra
MVH
Skicka en kommentar