tisdag 23 februari 2010

Minskning av Fenix, ökning av SHB

Fenix Outdoor har släppt sin rapport idag. Det var överlag en mycket bra rapport även om kvartal 4 var sämre är väntat. Jag har dock idag minskat mitt Fenix Outdoor innehav med cirka 1/3 och ökat lite i Svenska Handelsbanken. Jag kommer dock att sprida ut min ökning i SHB lite grann. Anledningen till försäljningen är att jag tror att detaljhandeln kommer att få det tufft de kommande åren. Fenix har nyligen köpte det amerikanska bolaget Brunton. Förhoppningsvis ett bra köp och ett steg in på den stora amerikanska marknaden. Självklart ökar det även risken något att köpa ett detaljhandelsbolag i dagens marknadssituation. Många svenska företag har dessutom haft svårt med sina företagsköp over there. Jag behåller dock mina andra Fenix aktier då jag har stort förtroende för styrelsen och köper gärna fler om det blir en rejäl dipp.

Rapporten då? Den var bra men med lite orostecken.
Kvartal 4: Försäljningen var 240 mkr (216) och vinsten 12 mkr (18).
2009: Försälningen var 1114 mkr (961) och vinsten 113 mkr (105).

Utdelningen blir detsamma som året innan, 2 kr per aktie. Då aktien står kring 143 kr blir direktavkastningen cirka 1,4%. Företaget håller tillbaka utdelningen för att vara beredd på nya affär längre fram.

Fenix har varit en bra affär. Bolaget värderas idag till nästan 1,6 miljarder. När jag köpte dem var värdet cirka 250 miljoner kr. Uppgången på aktierna har varit motsvarande vilket innebär cirka 6,5 x inköp. En bra aktie men nu är det dags för lite riskspridning :)

3 kommentarer:

Peter Westerlund sa...

Hej Anders,
Vi undrar om du vill ha med din blogg på en nystartad topplista. Vore bra om du kunde maila till info@websitefactory.se så vi kan berätta mer.

Anonym sa...

Hej Anders, funderar lite på att ytterliggare diversifiera min portfölj genom att lägga till ett fastighetsbolag samt fenix. Kommer att ny investera en del men kommer även att sälja mitt innehav i H&M och/eller KappAhl. Några tankar från ditt perspektiv? Fastighetsbolag av intresse är Wallenstam (välskött samt satsning på att bli självförjande på el via sin satsning på vindkraft).

Anders sa...

Hejsan Peter,
Jag är inte intresserad av att vara med på en topplista men tack för intresset.

Hej Anonym,
Jag vet inte hur din portfölj ser ut men förstår att du åtminstone har H&M och Kappahl. Byter du dessa mot exempelvis Fenix är du förstås fortfarande detaljhandelsinriktad även om jag tror att Fenix försäljning möjligen är lite mera okänslig mot svängningar. Personligen skulle jag hellre sälja Kappahl än H&M.

Långsiktigt är fastigheter bra och jag har tidigare haft aktier i bla Hufvudstaden samt Kungsleden. Är lite dålig på just Wallenstam. Jag kan tänka mig att fastighetsbolag som har stor tyngd på kommersiella bolag kan få framtida problem då många bolag har minskat på personalen och kommer att flytta till mindre lokaler. Dessutom kommer nog räntorna att krypa uppåt så småningom vilket förstås påverkar bolagen ganska mycket. Dock tycker jag nog att ett fastighetsbolag gott och väl platsar i en väl diversefierad portfölj. Är dock tveksam om det är rätt tid att gå in i fastighetsbranschen just nu men det är min personliga uppfattning.