lördag 20 februari 2010

Helgkommentarer

Handelsbanken har rapporterat kv4 och helårer 2009. Det ser mycket stablit ut och man gynnas förstås i dagsläget att man har hållit sig bort från Baltikum och Ukraina. Utdelningen föreslås öka från 7 till 8 kr. Det ger en finfin direktavkastning på drygt 4% för oss aktieägare. Min utdelning kommer att gå till nya SHB aktier. SHB är en bra bank att äga aktier i och även en bra bank att vara kund i.

Samtidigt kryper boräntorna uppåt. Det skall bli intressant att se hur snabbt det går och hur högt den går. Mitt första bolån var på 12%, idag har många boräntor på knappt en tiondel av det. Utan tvekan kommer folk behöva avsätta en större del av sin inkomst på bolån och amorteringar i framtiden. Detta och de diskussioner som går nu angående eventuellt lånetak kommer nog att få bostadspriserna att snabbt krypa nedåt. Potentialen nedåt är stor. Blir fallet för stort i kombinationen med rejält höjd ränta kommer de baltiska problemen snart till Sverige.

Arbetslösheten ökade till 9,4% (ej säsongsrensat) i januari. Antalet sysselsatta minskade med 80 000 jämfört med januari 2009, dock har fallet bromsats upp något. Antalet arbetslösa ökade samtidigt med 108 000 personer i januari. Siffror helt klart i fel riktning för Sverige. Vad tror ni arbetslösheten är i slutet av december 2010?

Och så lite energi. Vattenfall satsar mera på kolkraft och minskar sina vindkraftssatsningar. Tyvärr är det nog så att elkraft från vind & sol ännu inte kan matcha el från exemplevis kolkraftverk. Stora delar av elektricitetsproduktionen kommer nog även en lång tid framöver att baseras på kol, vi har idag helt enkelt inga fungerande storskalealternativ. Det finns dock bra tekniker som kan rena mycket av utsläppen även om CO2 fortfarande släpps ut. I Tyskland anses kolkraft vara miljövänligare än kärnkraft. Det finns förstås olika aspekter på det men uranbrytning är kanske den värsta gruvbrytningen man kan göra och sedan får man förstås ett livsfarligt avfall som man inte vet hur man skall hantera och som är farligt i hundratusentals år. Våra planer på att kapsla in det uttjänta utaniet i kopparstavar som läggs i bentonitlera långt nere i berggrunden är kanske inte hållbart i 100 000 år? Kanske tyskarna trots allt har rätt? Tyskland verkar vara ett av få länder med både en medellångsiktig och en långsiktig energiplan. Den medellånga verkae bygga på kolkraft och naturgas (bla Northstream som är en direkt pipeline från Ryssland till Tyskland) samt projekt som Deserttech på lång sikt (solenergi från norra afrika).

ABB har släppt ut sin rapport och av rubrikerna att döma verkar den vara bra men jag har inte hunnit läsa den och har inga aktier i ABB i dagsläget. ABB är ett företag som nog har en mycket bra framtid eftersom elproduktionen kommer öka enormt i de fattiga delerna av världen. Tyvärr kommer en stor andel av elen att produceras av just kol. Kina säkrar upp enorma koltillgångar från bla Australien för att kunna rampa upp elproduktionen. Kina och Indien har ett behov framöver att bygga 800 st nya stora kolkraftverk.

PA Resources har också släppt sin rapport och den var sämre än beräknat. Deras försäljning och resultat bygger i huvudsak på oljepriset och deras förmåga att pumpa upp olja. PARE är ett litet bolag vilket gör att en liten ökning av deras produktion får stort genomslag i deras ekonomi. Och likadant ned. Ett riskbolag utan tvekan men jag har den som krydda i portföljen. Idag har man produktion på två olika ställen. Tidigare var produktionen i Didon fältet i Tunisien deras enda produktion (Norge borträknat eftersom man har sålt den delen) men nu har man sedan fjolåret även produktion i Azuritefältet i Republiken Kongo. Ett andra borrhål togs i produktion den 12 februari och ett 3:e borrhål planeras att tas i bruk under mars. Det gör att Azurite kommer att bli den största produktionskällan. Snittproduktionen under 2009 var 11 069 fat/dag. När Azurite är färdigbyggd efter det 3:e produktionshålet är den planerade produktionen (PAREs andel) 14 000 fat/dag. Sedan skall man lägga till Tunisien produktionen. Två produktionsfält i två olika länder minskar även risken i PARE. En krydda som sagt.

Trevlig Helg!

Inga kommentarer: