onsdag 21 januari 2009

Tuffare tider!I Sverige varslas det just nu cirka 1000 personer per arbetsdag. Enormt stora siffror. Om alla varsel blir uppsägningar så har vi just nu i runda slängar en uppsägningstakt om en kvarts miljon männinskor per år. Enligt SCB har vi cirka 4,3 miljoner människor som arbetar på den reguljära arbetsmarknaden. Om inga nya jobb skulle tillföras (vilket det tack och lov kommer att ske men ingen vet i vilken utsträckning) skulle arbetslösheten öka med kanske på 5% per år och snabbt nå 10%. Sverige ser ut att gå mycket snabbt från en strålande ekonomi med stora överskott till betydligt tuffare ekonomi med snabbt ökande underskott. Tur att alliansen har varit försiktig att spendera överskotten och även amorterat ordentligt på statsskulden.

Än tuffare ser tiderna ut att kunna bli i Spanien, England och Irland. Kanske är till och med dessa länder i sämre läge än USA?

Allt är inte bara mörker, det finns dock en del roliga nyheter också. Fjällräven har fått årets Signumpris för deras vård av deras varumärke. Mycket trevligt! Tidigare vinnare har varit bland annat Marimekko och Löfbergs Lila. Fjällräven ägs av Fenix Outdoor som ingår i min portfölj. Aktien ses av många som tråkig eftersom grundarfamiljen har en så stor del av företaget. Det ger dock en stabilitet vid stormiga tider och aktien har klarat sig betydligt bättre än index sedan ATH. Förhoppningsvis är även deras kunder stabila i dessa tider. Kv4 rapporten kommer 12 februari.

En annat trevlig nyhet var Ericssons kv4/2008 rapport som släpptes 8 dagar tidigare än beräknat och som var mycket bra. Imorgon är det Nokias tur att rapportera.

Inga kommentarer: