söndag 21 december 2008

Det lackar mot jul...Nu är det inte många dagar kvar innan jul. Vi har iallafall ordnat med julgran och alla julklappar, den sista handlades idag. Nu kan snön få komma!

Jag har varit mycket upptagen med jobbet, sjuka barn och annat pyssel i hemmet på sistone och inte varit så aktiv på min blogg eller med aktieaffärer på. Jag har dock noga följt med vad som händer på marknaden. Det har varit ett mycket intressant börsår, minus 42%. Inte kanske så roligt för ens sparkapital men iallafall mycket intressant. Och räntan har under året sakta justerats upp för att nyligen sänkas mycket kraftigt. Inflationen har under året ökat kraftigt och toppade strax över 4%. Nu med minskad efterfrågan sjunker priset på flesta råvaror och som ett resultat av detta sjunker även inflationen snabbt. SAS piloter verkar gå med på en lönesänkning, detta samt lägre bränslepriser kanske hjälper SAS? Samtidigt har många storföretag infört reserestriktioner för att spara pengar. SAS framtid som fristående bolag är nog inte alltför lysande, spekulationerna är att det hamnar i tyska händer även om jag personligen hellre ser att de överlever som fristående bolag. Framtiden får utvisa men det låter inte alltför osannolikt. Intressant är dock denna lönesänkning. Kanske kommer vi alla sänka våra löner de kommande åren för att rädda jobben?

De sista veckorna har negativa nyheter haglat över en varje dag. Det är lätt att dras med i mörkret och bli pessimist. En del tror att börsen kommer att rasa lika mycket nästa år och att vi skall ned till 10% av värdet från toppen räknat. Blir det sedan en repris av åren efter “The great depression“ kommer värdet av aktierna att vara tillbaka på fjolårets toppnivåer strax innan jag pensioneras eller om 19 år. Tur man är en långsiktig aktieägare! I Tyskland är det svårt idag att få tag på fysiskt guld. Samt att det är stor efterfrågan på kassaskåp. De har ju erfarenhet av superinflationen och kanske är det rädsla att alla bail out paket från alla världens regeringar kommer att göra papperspengar värdelösa? Hur skall man bäst säkra sina slantar i tider som dessa?

På grund all all oro på aktiemarknaden har jag tagit bort både mina aktierekommendationer samt bevakningslistan. Istället kommer jag att lägga till en lista på bloggar jag läser frekvent.

Samtidigt finns det positiva saker.
1)Bensin är billig vilket gynnar konsumenterna och oljeimportländers handelsbalans. Tyvärr är ett resultat att sol- och vindenergi tappar konkurrenskraft. Samma sak gäller för el- och etanolbilar (som nog egentligen aldrig varit ett bra alternativ i större skala). Så egentligen är det låga priset väldigt negativt eftersom det dödar alla alternativa energislag som vi kommer att behöva. Idag finns det större produktionskapacitet än efterfrågan samtidigt som vi troligen har en energikris runt hörnet. Läs gärna ’Peak Everything’ och ’The Party’s Over’ av Richard Heinberg. Intressant och skrämmande läsning.
2) Låg ränta gynnar hushåll med lån vilket får det lättare att behålla hus och lägenhet om man exempelvis förlorar jobbet. Samtidigt kanske incitamentet att amortera minskar eftersom räntan är så låg. Och de med kapital på banken får en ränta som inte ens överstiger inflationen. Man uppmuntrar med andra ord att låna snarare istället för att amortera. Kanske är även räntesänkningen negativ?
3) Låg ränta gynnar iallafall fastighetsbolagen. Och igen, de med mest lån gynnas mest (exemplevis kungsleden). De som är bäst i klassen (exempelvis Hufvudstaden) gynnas betydligt mindre. Rättvist? Inte ett dugg!
4) Även byggbolagen gynnas. Sverige har som tur var inte haft en byggbubbla som i Spanien, dessutom växer Sverige så att det knakar (snart passerar vi 9 250 000 invånare) så fler lägenheter (förmodligen hyresrätter) kommer nog att byggas framöver. Byggbolagen kan nog vara köpvärda idag.

Normalt brukar många företag inte minska sina utdelningar trots minskade vinster. Denna konjunkturavmattning verkar dock ske så snabbt att jag tror att många företag kommer att kraftigt minska eller slopa utdelningen för att ha beredskap för sämre tider. Dels kan man behöva extra kapital om man förlorar pengar i själva rörelsen och dels kan man behöva pengar till förvärv.

Nu vill jag bara önska er alla en riktigt

God Jul!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inget om Pare och deras emission?

tinajo sa...

God Jul själv! :-)

(Håller med om att detta år varit/är väldigt intressant på många olika sätt. Blir spännade att se hur 2009 blir!)

finansmamman sa...

God Jul!
Det blir nog ett spännande 2009.

Anonym sa...

God Jul själv....men nog verkar du lite för pessimistisk...när alla ser mörkret gäller det att spana efter ljuset i tunneln.Gissar på ett hyggligt rally i jan -febr nästa år.Den som lever får se

Charlie sa...

Hej Anders!

Jag håller med dig i mycket av vad du skriver. Precis som du så stör jag mig på att många företag som har hållit i slantarna blir drabbade.

För ett tag sedan trillade jag över en analys som menade att vinstsänkningar på 55% var inprisade i dagens kurser. Det är ganska mycket och jag tror faktiskt inte att nästa år kommer att bli ett så dåligt år som många påstår. En del beställningar har skjutits på framtiden, men till slut så kommer man att vara tvungen att lossa på bromsen, vilket kommer att göra att det kan lyfta. Jag känner mig faktiskt ganska optimistisk inför nästa år. Min chansning är att vi landar +10% nästa år.

God Jul!

Charlie

Anders sa...

Hej Joppe,
Pares nyemission verkar attraktiv. Overlag tror jag mycket pa upstream bolagen. Oljan sinar och priset kommer upp igen inom en 3-ars period tror jag om det inte blir en total finansiell hardsmalta (kraftigt sjunkande BNP:er)

Frisk Ekonomi Och Finansmamman,
Tack!

Hej Juristen,
Hoppas du far ratt om rallyt. Det vore trevligt med lite omvaxling.

Hej Charlie,
Trevligt med lite positiva tankar har. Jag hoppas du far ratt.