lördag 6 december 2008

PA Resources


Det händer mycket kring PA Resources (PAR) just nu.

Dels rapporterade man att man producerat 18 500 fat per dag under November månad. I början av året låg produktionen kring 12 500 fat per dag. Under året har produktionen vid Volve fältet I Norge kommit igång vilket nu står för cirka en tredjedel av produktionen. Dels säljer man nu den norska delen till tyska Bayerngas för cirka 1,75 miljarder kronor.

Det totala marknadsvärdet på PAR är nu värderad till cirka 1,9 miljarder kronor. Försäljningen ger alltså nästa lika mycket som det totala värdet på PAR. Värderingen av PAR är med andra ord mycket försiktig även med dagens oljepris. Och enligt IEA (International Energy Agent) som skall vara neutrala är den totala konsumtionen svagt stigande. Minskad efterfrågan i USA och Europa vägs upp av ökad konsumtion i utvecklingsländerna. Samtidigt minskar oljenivåerna i de gamla gigantiska fälten och det kommer förr eller senare att skicka upp priserna till nya rekordnivåer. Samtidigt finns förstås risken att den kommande lågkonjunkturen blir både djup och global och att det totala oljebehovet minskar vilket gör att vinsterna i oljebolagen snabbt krymper och kan vända till förlust.

Jag tror PAR är mycket köpvärda på dagens nivå. Samtidigt skall man vara medveten om riskerna med commodity aktier. Företagsledningen har inga möjligheter att påverka priset på sin produkt så den absolut viktigaste faktorn för oljebolag är alltså utanför deras kontroll och bör därför klassificeras som högriskaktier. Min egen tumregel är att man skall ha max 10% aktier i högriskaktier. Av mina aktier kan man klassa följande aktier i den kategorin: Lundin Petrolium, PAR och Biosensor.

Inga kommentarer: