onsdag 2 maj 2007

Mycket snack och mycket verkstad!

Verkstadsbolagen har gått från klarhet till klarhet och det verkar inte finnas några moln på himlen. Det finns förståss ett antal faktorer som gynnar de svenska internationella verkstadsföretagen som:

  • Urstark konjunktur for de tyska bolagen. Tyskland är fortfarande imponerande nummer 1 nationen när det gäller export. Tyskland är dessutom Sveriges viktigaste export marknad.

  • Höga priser samt ökad global användning av olja, metaller och energi driver på investeringar inom prospektering, gruvbrytning och oljeproduktion.

  • Kina och Indien växer fort och med en enorm potential

  • Övriga delar av världen växer också fort och det gäller dels närmarknader som Östeuropa, Ryssland men också Mellanöstern, Afrika och Sydamerika

Nu när Stockholmsbörsen nått All Time High och detsamma gäller NYSA, Nasdaq mm börjar man undra hur högt börsen kan gå. Än så länge kan man motivera kurserna ganska bra trots en fantastiskt kursuppgång de senaste 3-4 åren. Det bygger ju dock på att vinsterna fortsätter på samma höga nivå och helst lite bättre för varje kvartal om kurserna skall kunna fortsätta uppåt. Kan det bli bättre? Och hur länge kan det bli bättre? Nedan finns lite resultat siffror för några verkstadsaktier vad gäller kvartal 1 samt deras exponering mot mogna marknader vs utvecklingsmarknader.


Atlas Copco
Kvartal 1 försäljning: 13 390 Mkr
Förändring: +17%
Vinst kv 1: 1 826 M kr (efter skatt)
Förändring: +22%
Orderingång kv 1: 16120 Mkr
Förändring: +18%
Omsättning (2006): 50 512 Mkr
Antal anställda: 25 900
Omsättning/anställd (2006): 1,95 Mkr
P/E tal: 21,8 (Market Cap/(Kv1 vinst x 4))
Market Cap: 159 305 Mkr



Källa: Atlas Copco kvartalsrapport 1, 2007

Sandvik
Kvartal 1 försäljning: 20 409 Mkr
Förändring: +17%
Vinst kv 1: 2 450 Mkr (efter skatt)
Förändring: +25%
Orderingång kv 1: 22 735 Mkr
Förändring: +13%
Omsättning (2006): 72 289 Mkr
Antal anställda: 41 743
Omsättning/anställd (2006): 1,7 Mkr
P/E tal: 15,7 (Market Cap/(Kv1 vinst x 4))
Market Cap: 153 921 Mkr


Källa: Sandviks kvartalsrapport 1, 2007


Scania
Kvartal 1 försäljning: 19 129 Mkr
Förändring: +11%
Vinst kv 1: 2 085 Mkr (efter skatt)
Förändring: +44%
Orderingång kv 1: 27 637 Mkr
Förändring: +45%
Omsättning (2006): 70 738
Antal anställda: 31 259
Omsättning/anställd (2006): 2,3 Mkr
P/E tal: 15,8 (Market Cap/(Kv1 vinst x 4))
Market Cap: 131 500 Mkr




Källa: Scanias kvartalsrapport 1, 2007


Alfa Laval
Kvartal 1 försäljning: 5 150 Mkr
Förändring: +33,7%
Vinst kv 1: 469 Mkr (före skatt)
Förändring: 60%
Orderingång kv 1: 7,005 Mkr
Förändring: 35,8%
Omsättning (2006): 24 018
Antal anställda: 10 321
Omsättning/anställd (2006): 2,3 Mkr
P/E tal: 24,6(Market Cap/(Kv1 vinst x 4))
Market Cap: 46 121 Mkr


Källa: Alfa Lavals kvartalsrapport 1, 2007

Tabellen nedan visar hur stor andel av försäljningen som företagen har mot mogna marknader. Med mogna marknader inräknas USA, Europa utom Östeuropa samt Australien. Det finns andra marknader som är mogna men som ofta bakas in i ett större geografiskt område som tex Japan, Sydkorea, Singapore, Australien, Nya Zealand och tabellen är därför nägot felaktig då exponering mot mogna marknader i själva verket är något större.

Scania sticker ut då de är väldigt tunga i Europa och i Brasilien samt att de saknar exponering mot USA. Atlas Copco och Sandvik har en relativt liknande export profil och deras försäljning mot mogna marknader är ca 71-74%. Motsvarande för Scania är 63% och Alfa Laval endast 55%. Det innebär att Atlas Copco och Sandvik är väldigt beroende av USA/Europa. Går marknaden ner här kan inte Kina/Indien etc inte kompensera för bortfallet. Bilden ser nog ganska annorlunda om kanske 10 år men tills vidare är det Västvärlden som är drivmedlet i den svenska industrin trots allt skriverier om BRIC och andra tillväxtmarknader. En nedgång i USA och i Europa skulle med andra ord slå hårt mot företagen och dess vinster och plötsligt blir företagen övervärderade. Konjunkturer går ju som normalt upp och ned i cykler och just nu ser det bra. 2007 kan nog bli ett nytt rekordår vad gäller försäljning och vinster. 2008 blir det presidentval i USA. George W Bush har då suttit maxtiden ut. Den nya presidenten, speciellt om Demokraterna vinner, kommer nog att höja skatterna något vilket kommer att minska konsumtionsutrymmet. Dessutom kommer ett högre ränteläge i USA och Europa att ha negativa effekter på konsumtionen. Har man en placeringshorisont som ligger en eller flera cykler framåt kan man investera försiktigt på börsen. Det kan dock vara klokt att inte vara fullinvesterad i aktier de närmaste 2 åren.


Alfa Laval är intressant. De har högsta andelen “utvecklingsmarknader“ och de växer också väldigt snabbt (+33%) eller dubbelt så snabbt som Sandvik och Atlas Copco. Asien som representerar 31% av försäljningen växer med 51%! Asien kommer troligen att bli Alfa Lavals största marknad under 2007.




4 kommentarer:

Charlie sa...

Hej Anders!
Intressant inlägg. Rekommenderar du att man köper Alfa Laval? Jag har lite grann känt det som att tåget har gått, men, som jag tolkar den statistik som du visar, så finns det en del mer att ge?

mvh Charlie

Anonym sa...

Tjena Anders. Jag satt just och funderade på att gå in i Getinge och kom på att jag sett dom i din portfölj. Antar att du följer den lite grann, så tänkte höra om du tror det är ett bra läge att köpa i dagsläget.

Anders sa...

Hej Charlie,
Jag har tidigare varit lite skeptisk mot Alfa Laval. Mycket beroende pa att jag hade en kansla att Tetra Pak som kopte ut Alfa Laval for att sedan borsnotera restbolaget hade plundrat bolaget pa russinen ("mejeridelarna"). I sjalva verket var det nog sa att man borsnoterade de delarna som inte passade i Tetra Pak struktur. I och med denna forandring blev Alfa Laval lite mera inriktade mot industrin. Alfa Laval gynnas i hog grad av den hoga tillvaxten i utvecklingslanderna (BRIC) samt ett hogt energipris da man bla tillverkar varmevaxlare som blir mer lonsamma vid hogre pris. Alfa Laval har tre produktomraden (platta varmevaxlare, separering & flodeshantering) och man ar varldsetta inom varje omrade. Jag tror att Alfa Laval ar ett bra val av verkstadsbolagen pa medel eller lang sikt. P/E talet kommer nog att krypa nedat i takt med att forsaljningen okar.

Anders sa...

Hej,
Jag koper mina aktier for att behalla dem och ser dem som en del av mitt pensionssparande. De flesta aktier koper jag mao for att behalla under lang tid och foretagen maste klara av bade hog- och lagkonjunktur. Normalt klarar kvalitetsforetagen eller bransch 1:an/2:an/3:an inom varje omrade eller nisch ganska bra. Det finns dessutom vissa foretag som har blivit jatteduktiga pa att kopa foretag och fa dessa att prestera lika bra som ovriga foretagsgruppen. Till denna kategori hor bla Getinge & NIBE. Tidigare skulle jag nog lagt till Assa Abloy samt Autoliv. Assa Abloy har dock blivit sa stora att ett storre kop knappt marks langre samt att de verkar ha lite stadning att gora for att fa allt pa plats. Autoliv har jag salt tidigare i ar da jag tror att underleverantorerna till bilindustrin kommer att fa nagra tuffa ar.

Ater till Getinge. Jag kopte Getinge for 5 ar sedan och de har gatt upp ca 230%. De har vaxt bade organiskt och genom forvarv. Deras produkter ar inte sa konjunkturkansliga sa det ar en bra defensiv aktie att ha i portfoljen. Samtidigt ar dessa aktier bra att ha vid en borsnedgang for da kan de kopa nya foretag till extrapris och fa havstang vid nasta hogkonjunktur.