måndag 7 maj 2007

Lundin Mining (88,50 SEK, Large Cap)

Metallpriserna har under årets första 4 månader gått upp mycket. Koppar priset har passerat 8 000 USD/ton. I februari var priset ca 5 500 USD/ton som lägst. Mer än 45% uppgång på några få månader.
Se nedan graf över prisutvecklingen på koppar de senaste 2 åren.



Källa: LME

Koppar används främst in elkraftsindustrin (kablar mm) och inom byggindustrin (vattenrör).

Zinkpriset har också gått upp och ligger en bit över 4 000 USD/ton. I februari var priset ca 3 000 USD/ton. Zink behövs för att galvanizera stål och återfinns inom bilindustrin, byggindustrin mm.

Dessa två metaller är de viktigaste metallerna för Lundin Mining och de kommer att gynnas av de höga metallpriserna. När Kina, Indien, Östeuropa mm ökar sin levnadsstandard krävs stora mängder av inte minst dessa material.

En annan viktig och spännande del är att Lundin nu “plockat“ in Tenke Mining som tidigare var noterat på Torontobörsen. Tenke Mining är delägare (ca 24%) i ett av världens största kopparfyndighet i Kongo. Produktion beräknas starta 2007/2008. Som “bimetall“ får man också Kobolt som bara den kommer att täcka hela kostnaden för den löpande gruvbrytningen av koppar. Lundin Mining har starka kassaflöden för att kunna expandera och kunna hantera öppning av nya gruvor (till skillnad från Northland Resources som har ett antal år kvar till produktion och inget kassaflöde).

Givetvis kommer även Boliden att gynnas av högre Cu och Zn priser men Lundin Mining får nog anses som en mer aggresiv spelare och med en mer spännande framtid.

Inga kommentarer: