tisdag 4 augusti 2009

Augusti - skördetid



Augusti är en trevlig tid. Det är oftast fint väder och jag väljer ofta att ta ut min semester i just augusti. Dessutom kan man äta bär, frukt och grönsaker från den egna trädgården och/eller skogen. Det kan man kalla avkastning! Skogen är full av fina blåbär som bara väntar på att bli plockade, dags att fylla frysen inför vintern!

Aktierna har gått bra på sistone och även under hela 2009. Trots det finns det några riktiga mörka moln i skyn.

1) Arbetslösheten ökar och är nu uppe i 250 000 arbetslösa. De dåliga tiderna gör att staten tappar både inkomstskatt och företagsskatt. Statens stora underskott riskerar att bli ännu större då inkomsterna minskar och kostnaderna ökar. Samma sak sker i USA osv. Läget är mycket allvarligt.

2) Länder och privatpersoner är högt skuldsatta. När vi egentligen vill öka konsumtionen för att få bättre snurr på hjulen måste vi istället spara. Förmodligen ligger skattehöjningar runt hörnet. Såväl hemma som i USA osv. Det kommer att hämma konsumtionen ytterligare. Vi har upplevt en superduper högkonjunktur. Kanske innebär det att vi nu har en superduper lågkonjunktur att gå igenom?

3 International Energy Agency (IEA) säger i en rapport att de 800 största och viktigaste oljefälten tappar produktionen betydligt snabbare än vad som prognosticerades endast 2 år tillbaka. Att passera peak oil utan ha realistiska alternativ lovar inte gott. Oljepriset kommer nog att hitta nya rekordnivåer inom en relativt snar framtid. Att få till stånd en bilpark som består av elbilar (med nästa generation bilbatterier) ligger minst 20-30 år bort. Tyvärr. Den tiden blir intressant och förmodligen skakig.

Kommer vi att se en ny nedgång på börsen i höst och vinter?

Nu skall man dock njuta av det fina vädret och helst även också plocka bär och svamp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med peak-oil:

Oljepriset har halverats på något års sikt. Tror du då att oljeproducenterna väljer att försöka öka eller minska produktionen?

Det säger sig självt att man inte försöker öka produktionen när priset är lågt! Det där med peak-oil är en beställd "undersökning" från oljeintressenter.

Anders sa...

Hej Anonym,
En stor del av de riktigt stora oljefälten har varit i drift sedan 60-talet och flera tappar nu volym kraftigt. Samtidigt hittar man inte alls nya oljefält i takt med att gamla sinar. Fler och fler oljeländer peakar. England, Norge, Mexico och kanske även Ryssland. Mexico går från ett vara stor exportör (till USA) till att bli importör kring 2011, deras export har mer än halverats på endast några få år och deras stora Cantarel fält tappar rejält i styrka varje år.

Ett av de få nya megafälten ligger långt utanför Brasilanska kusten på mycket djupt vatten. Kostnaden för att bygga ut fältet beräknas till 240 miljarder dollar och kräver ett långvarigt oljepris över 100 dollar för att räknas hem.

Jag tror personligen på peak oil och tror inte att oljebolagen ligger bakom dessa undersökningar. Peak oil talar ju snarare om att vi måste skynda oss att ersätta olja med andra lösningar och det gagnar ju knappast oljeindustrin.

Charlie sa...

Visst finns det mycket att deppa över, men samtidigt så finns det mycket som bådar gott. Kreditkrisen är inte längre akut som den var för ett tag sedan. Intrabankmarknaden fungerar och många lik har rensats ut ur garderoberna. Det kommer kanske mer, men mycket har vädrats ut.

Dagens statistik som visar att arbetsmarknaden inte är i fritt fall är också något positivt. Det finns alltså hopp om en framtid. Dagens siffra gjorde mig glad. Jag tror inte att börsen kommer att rasa det närmsta halvåret.

Vad gäller peak oil så är jag inne på din linje Anders. Det finns mycket som tyder på att oljelagren visst håller på att sina. En sådan sak som att man borrar på alltmer otillgängliga platser tycker jag talar sitt tydliga språk. Det finns dock ljuspunkter även här. Exempelvis om du tittar på ett hus med direktverkande el så kommer mäklaren med största sannolikhet vara snabb med att berätta hur du kan effektiviser med värmepumpar, bergvärme mm. Det finns en medvetenhet idag. Likaså inom bilindustrin kommer hybriderna alltmer i fokus. Toyota Prius är t ex inte längre en oprövad experimentbil utan en bil med beprövad teknik. Volvo säljer nästan enbart bilar som kan gå på bensin eller etanol, vilket inte var fallet för bara något år sedan. Det händer alltså saker även om det naturligtvis måste hända mer.

Charlie