onsdag 5 november 2008

Storvinst för Demokraterna


USA valet är nu avgjort. Barack Obama och Demokraterna vann överlägset. Det var i och för sig ganska väntat efter alla valundersökningar men man vet dock aldrig. Och fortfarande räknas röster men Obamas seger ser mycket säker ut.

Vad kommer detta att innebära för börs och ekonomi i allmännhet? En del spekulerar att Obama kommer att släppa ett antal stimulationspaket för att gynna amerikansk tillväxt. Något som jag inte tror att USA har råd med. USAs budget måste förbättras och det kommer innebära högre skatter, moms, bensinskatt etc. Svårt generellt att införa i USA och inte blir det lättare att införa i dessa tider. Trots USAs svaga finanser tror jag dock att man kan styra skutan rätt relativt snabbt. USAs ekonomi är enormt stor, BNP ligger kring 14 000 000 000 000 USD. Ett generellt ökat skatteuttag (på allt) om exempelvis 3% ger därför ett stort genomslag eller hela 420 miljarder dollar och skulle täcka hela deras budgetunderskott. Trots en sådan ökning skulle USA ha låga skatter jämfört med Europa. Sedan bör man helst också betala av lite på skulden men det akuta just nu är att stoppa underskottet. Varken USAs budgetunderskott eller skuld i förhållande till BNP är dock enormt alarmerande men man måste stoppa blödningen. Problemet är snarare att det är politiskt svårt att genomföra de nödvändiga förändringarna.

Andra är rädd för Obamas inställning till frihandel. Japans, Europas och Kinas överskott betalas i princip av USA och mera importtullar och liknande vore nog illa för de flesta länder även för USA trots att det kanske ser lockande ut att införa importrestriktioner ur ett kortare perspekiv.

Det blir spännande att se vilka förändringar Barack Obama kommer att genomföra.

Inga kommentarer: