torsdag 13 november 2008

Mörkt och dystert!

Det är gott om mörka nyheter just nu och då tänker jag inte primärt på vädret. Förutom den finansiella krisen som man fortfarande inte vet vidden av blir den kommande lågkonjunktur allt tydligare. När de stora stålbolagen minskar produktionen med 30% (ArcelorMittal) vet man att detta kommer att drabba hela kedjan från järnmalm- och kolgruvorna till verkstadsföretagen som bearbetar färdiga produkter. När lastbilstillverkarnas orderstock i Europa havereras påverkar det förstås även specialstålstillverkare som SSAB som bla har lastbilstillverkare som viktiga kunder. Alla håller allt hårdare i sina pengar och den negativa spriralen fortsätter nedåt. Kommer de tre bilgiganterna i USA att kollapsa är ett annat mörkt moln som skrämmer hela världen.

Företagen har redan nu börjat dra ner på sina kostnader och varslen duggar tätt. Är detta bara början så har vi några enormt jobbiga är framför oss. Oro för framtiden minskar konsumtionen ytterligare och vi fortsätter nedåt ett varv till.

Fastighetspriserna har stått emot bra får man ändå säga. Tills för en månad sedan. Kanske inser säljarna att det är bättre att sälja idag för 10% under utropspriset istället för 25% under utropspriset om ett halvår. Priserna föll med drygt 40% i Stockholms innerstad vid förra fastighetskrisen. Mycket pekar på att det faktiskt kan bli värre denna omgång. Enligt mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter sjunkit med hela 10% bara den sista månaden innanför tullarna.
Räntorna paniksänks världen över men snart är krutet i valutavapnet borta. Kanske kommer både USA och Europa att gå in i en Japanliknande tillvaro med 15 tråkiga år framför oss?

Fram med paraplyt, knäpp på flytvästen, ta med ficklampa och extra batterier och gå försiktigt. Kör du bil: använd bilbälte och vinterdäck, gärna Hakkapeliitta med dubb.

P.S. Allt är dock inte inte helsvart. Det mesta på börsen kostar cirka hälften jämfört med ett år sedan vilket är mycket positivt. Fjolårets julklapp var en platt TV. Kanske blir årets julklapp en aktie?

1 kommentar:

Charlie sa...

Hej!

Jag hörde att årets julklapp är en upplevelse. Det är ganska mycket som kvalar in som en upplevelse - exempelvis en börskrasch :)

Trevlig semester!

Mvh Charlie