måndag 13 oktober 2008

Tjurmåndag!


Europas länder har nu enats om ett räddningspaket. Kanske kan förtroendet för banker och de finansiella system förbättras. Börserna världen över svarar med stora uppgångar.

Samtidigt finns det grundläggande problemen kvar. Hushållen är för hårt skuldsatta. Bostadspriserna är fortfarande mycket höga och det finns mycket luft kvar som skall pysa ut. Många företag har också för stora skulder. Utöver det har inflationen ökat ytterligare från 4,3% till 4,4% för september månad. Jag tror nog inte inflationen stiger mycket högre men den kan nog hinna nå 5% innan det vänder. Många konsumenter behöver nog nu en tid att sanera sin ekonomi och betala av lite på sina skulder. Det kan ta ganska lång tid att göra det och jag tror inte ens mycket kraftigt sänkta räntor kommer att öka shoppingviljan. Däremot får förstås högtbelånande människor lättare att klara av sina betalningsåtaganden vilket är positivt.

Utöver det kommer nog oljepriset att stiga igen inom kort (1-2 år). USA och Europas konsumtion kommer nog att minska med 5-7% med det kommer troligen att kompenseras av ökad förbrukning i utvecklingsländerna. Och de stora gigantfälten som Ghawar i Saudi och Cantarel i Mexico kommer att fortsätta att tappa produktion. Billig lättåtkomlig energi blir allt svårare att hitta.

Vi har ett intressant läge som jag mestadels ser från åskådarläktaren. Man sitter gärna lugnt i båten när det stormar. Med flytväst och varma kläder. Börsen börjar se köpvärd ut nu när mycket risk har pyst ut ur marknaden. Tids nog blir det dags att kompletteringsköpa lite aktier. Just nu känns det dock roligare att njuta av den vackra hösten.

Inga kommentarer: