Jag har följt norska REC (Renewable Energi Corporation) en längre tid. Sol och vindenergi är klart intressant från många perspektiv, inte minst ekologiskt men värderingarna av dessa bolag är otroligt höga. Läs gärna artikeln om REC i dagens DI.
REC har ett marknadsvärde om cirka 125 miljarder kr men vinsten kvartal 2 var 583 Mkr och omsättningen 1957 Mkr. Vinstmarginalerna är mycket bra, cirka 29%. Om vi prognosticerar att REC gör en vinst om 2.5 miljarder för 2007 blir P/E cirka 50. Enormt högt. Samtidigt som större delen av försäljningen och vinsten kommer från två marknader, Japan och Tyskland. Man kan till och med säga att vinsten kommer från den tyska och japanska staten då solceller är subventionerade i dessa länder. Solceller placerade i Spanien eller Afrika skulle producera betydligt mera energi men produkterna skickas till länder med subventioner då de annars är för dyra. En stark konstlad marknad alltså. Skall man kunna sälja till andra länder måste priset ner ordentligt (alternativt är att energipriset stiger mycket).
Varje anställd hos REC är värderad till 84 Mkr. Under IT yran var ett internetbolag värderad till 50 Mkr per anställd och intjänandeförmågan var i bästa fall som en snittlig teknikkonsult som kanske värderades till 1-2 Mkr per anställd. Det var ganska klart att det var en bubbla vid lite enklare jämförelser. Dock tjänar REC pengar och har bra marginaler tack vare de tyska och japanska subventionerna men hur länge till kommer de att fortgå?
REC och Sandvik har ungefär lika högt marknadsvärde (inte helt sant, Sandviks börsvärde är cirka 150 miljarder kr). Sandvik kommer nog att göra en vinst om cirka 14-15 miljarder i år. Och deras kunder är spridda över hela världen inom olika affärssegment och dessutom är inga statliga subventioner inblandade. Sandvik är i min bedömning en betydligt säkrare kort än REC. Blir det en rejäl sättning på börsen finns det betydligt mer luft att släppa ut i REC.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar