torsdag 2 augusti 2007

Pearl (Firth North, 31,70 SEK)

Pearl Exploration and Production Ltd (Pearl) är ett bolag inom Lundingruppen. Man har varit väldigt aktiv inom företagsköp och man har inom den senaste 18 månadersperioden köpt 5 stycken bolag. Pearl är ett oljeletnings- och produktionsbolag som inriktar sig på tungolja. Tungoljan finns bunden i sanden och är därför dyrare (metoden är energikrävande då man använder ånga) att utvinna än vid konventionell oljeproduktion. Vid dagens höga priser är det dock mycket lönsamt att utvinna olja ur sanden. Man arbetar dels i USA (Texas, Kalifornien) och dels i Kanada, dvs mycket stabila länder. Utöver olja utvinner man även gas. Lite produktionshistorik:

December 2006: 1674 fat/dag
Mars 2007: 6966 fat/dag
Maj 2007: 8600 fat/dag

Målet är att ha en oljeproduktion om 12000-14500 fat per dag vid årets slut.

Ovan siffror gäller olja plus gas där gas räknas om till motsvarande oljevolym baserat på energiinnehåll. Det skall bli intressant att följa produktionsutvecklingen under resten av år 2007 samt 2008.

Pearl har ett mycket seriöst borrprogram vilket förhoppningsvis kommer att leda till ytterligare produktionsökningar samt öka olje- och gasreserverna och därmed värdet på bolaget. USA och Kanada sitter på enormt stora oljereserver bundna i sand så potentialen är enorm. Pearl fick i princip sina första intäkter förra året som man startar från en låg nivå men om man klarar att forsätta öka produktionen kraftigt ett par år blir det mycket intressant.

Oljepriset (Brent) är idag 75,11 USD/fat.

Antalet bilar i värden ökar ständigt. Beijing har fördubblat antalet bilar från 2001 till 2007 från 1,5 till 3 miljoner bilar. Tillväxtländerna förbrukar mer och mer olja till energiproduktion, bensin, plast etc. Om USA, Europa, Japan mfl snabbt övergår till mindre bilar med hybridteknik (exempelvis Toyota Prius) och dieselbilar kan man kanske hålla världens totala oljeförbrukningen på samma nivå som idag. Volvo V70 toppar som vanligt bilförsäljningslistorna så om Sveriges bilpark vore representativ för hela västvärlden kommer nog den totala oljeförbrukningen att öka. I Sverige har dock oljeberoendet minskat men inte pga att vi köper mindre bilar utan tack vare effektiva värmepumpar från Nibe, CTC mfl och kraftig ökad användning av träpellets. Volvo V70 är för övrigt en mycket bra bil, rymlig och säker vilket inte minst barnfamiljer uppskattar.

Experter inom olja hävdar att olja från många stora fält sakta men säkert kommer att minsta produktionen vilket gör att priset snarare kommer att stiga än sjunka.

I dagsläget förbrukar vi svindlande 82 234 919 fat olja. Per dag! Behovet för Kina, Indien och Brasilen är cirka 11 miljoner fat/dag. Det är nog inte orimligt att tro att deras förbrukning fördubblas inom en 5-års period. Som exempel skulle USA behöva halvera sin förbrukning om ”dagsbehovet” skall hållas på jämn nivå. (Källa: NationMaster.com).

Pearl tillhör kategorin högriskaktier så man skall investera lite lagom i denna kategori.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan Anders!

Skulle du ha lust så får du gärna skicka ett mejl till info(snabel-a)kapitalnet(punkt)se så jag får din mejladress. Jag har en liten idé som jag vill delge dig, men inte resten av dina läsare... än!