I dagens (22 April -07) DN Ekonomi på nätet finns en artikel med rubriken “Svag dollar tvingar Europa att stå på egna ben“. En svagare dollar innebär bland annat att europeiska företag får sämre betalt för sina varor i USA som är en mycket viktig exportmarknad. Man tappar också konkurrenskraft mot amerikanska produkter i USA såväl som på övriga exportmarknader där Europa konkurrerar med USA. Dessutom finns det många valutor, bland annat den kinesiska Renminbin som är knuten till USAs dollar och som indirekt därmed också ökar sin konkurranskraft. En fransk ekonomiprofessor, Anton Brender, menar att Europa behöver en egen drivkraft och en möjlig väg är att europeiska hushåll bör belåna sina bostäder mera för att stimulera och öka konsumptionen/tillväxten som USA har gjort. Att ha lån på sin bostad som en "genväg" för att kunna köpa ett eget boende är givetvis helt ok och dessutom även nödvändigt för det absoluta flertalet. Men att låna upp ytterligare på bostaden om utrymme finns efter en tids amortering och värdeökning för att kunna konsumera upp detta utrymme känns inte bra. Det är lite som att kissa i blöjan. Det blir skönt ett tag men sedan bara kallt och vått. Amerikanerna har shoppat loss länge nu och förr eller senare måste sparkvoten bli positiv. Ju längre det går desto tuffare blir det att få den privata ekonomin på fötter. Amerikanerna ar dessvärre inte helt ensamma. Länder som Norge och England har mera privata skulder än USA. (mätt som andel av inkomst) och jag misstänker att Danmark tillhör den gruppen också och Sverige tätt efter. Rätt sätt vore snarare att minska skattetrycket i Europa vilket nu har börjat ske i Sverige. Om sedan pengarna används till konsumption eller privat sparande är givetvis upp till var och en.
Jag tror dock generellt att de flesta bör öka sin pensionssparande med tanke på att vi lever längre och att det blir lägre andel som arbetar. Ett ökat pensionssparande behöver ju inte ske genom vanliga pensionfonder och dylikt utan man kan spara själv via ett direktägande i aktier, högavkastande bankkonton (räntan är inte inte så hög idag men täcker iallafall inflation och lite till) och lite annat smått och gått. Då undviker man dels bankernas hutlösa avgifter samt är mera flexibel. Det blir med andra ord lite som vanligt sparande men med ett längre sparperspektiv.
Vårt huslån behövde förlängas förra veckan. Jag passade på att göra en extra amortering samt öka amorteringstakten. Det finns risk att Riksbanken nu kommer att lägga in en lite högre växel med tätare räntehöjningar. Personligen kommer jag inte att låna upp pengar på huset för att köpa bil, båt eller platt TV. I takt med att bostadslånet krymper får man utrymme över till annat trevligt som investeringar, konsumtion, fler fadder barn etc. Och som sagt till extra amorteringar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Vad roligt att du ger lite tips Anders. Jag ska verkligen läsa allt mycket noga och se om inte jaf får lite inspiration om hur jag kan underlätta för min egen ålderdom med hjälp abv lite exra inkomster.
Skrev en artikel i ämnet idag och såg en skillnad i vårt förhållningssätt. Jag tyckte nämligen att det är okej att låna till bil på huset, förutsatt att huset inte är högt belånat innan. Menar du att man borde ta ett vanligt billån, eller att man inte borde köpa bil om man inte har råd utan att låna?
Generellt tycker jag inte man bör låna mera pengar på huset för att kunna öka sin konsumtion. Behöver man köpa en bil som måste lånefinansieras är det kanske vettigare att köpa en begagnad bil och med avsevärd kortare amorteringstid än lånet på huset. Ett hus betalar man kanske av på 30 år. En ny bil kanske håller i 10 år. Amorteringarna på bilen, oavsett vilken låneform man har, bör minst motsvara värdeminskningen på bilen.
Ja, jag håller med om att man inte ska köpa dyrare bil än att man kan amortera minst värdeminskningen... Men tycker ändå man kan använda huset som säkerhet för att få bättre ränta.
Detta förutsatt att huset inte är högt belånat innan, säg mer än 80%, då man verkligen borde tänka sig för om man behöver ny bil just nu.
Jag är ju nykomling på husmarknaden och brottas fortfarande med topplån, så innan det är borta kommer jag definitivt inte belåna huset mer, om inget verkligt akut inträffar som att taket rasar in eller så.
Skicka en kommentar