söndag 15 april 2007

Amazon.com vs Wal-Mart

Här kommer en jämförelse mellan Wal-Mart och Amazon.com som en liten fortsättning på min blogg “75 År sedan Krueger kraschen“. Under de värsta IT boomens år var Amazon.com värderat skyhögt trots att man hade en liten försäljning och givetvis ingen vinst. Jag läste någonstans att Amazon.com var värderad till dubbla Wal-Mart men att det endast tog 90 sekunder för Wal-Mart att sälja motsvarande Amazon.com årsförsäljning. Det första påståendet tror jag inte stämmer men däremot stämmer nog det andra. Amazon.com blev nästan en symbol fär den nya ekonomin, hemma i Sverige hade vi Icon Medialab, Framfab mm. Hur ser de ut nu egentligen? Det gigantiska detaljhandels företaget Wal-Mart är med sina 1,8 miljoner anställda inte bara enormt stora i USA utan finns även i Sydamerika, Kanada, Japan och England samt att man expanderar aggresivt i Kina. Nästa mål är att gå in i Indien. Franska Carrefour och Tyska Metro är stora konkurrenter i Kina och Carrefour verkar ha ett försprång i Indien.

Det är svårt att förstå hur otroligt stort Wal-Mart är. Februari försäljningen var cirka 27 miljarder USD (189 miljarder kr). Wal-Marts årsförsäljning är ca 2415 miljarder att jämföra med Sveriges BNP om ca 2600 miljarder (Källa: SCB).

Wal-Mart fakta
Omsättning 2006: 345 miljarder USD.
Vinst 2006: 12,2 miljarder USD.
Market cap: 195,5 miljarder USD

Grundaren Sam Walton är död men hans barn är bland de mest förmögna I världen

Amazon.com fakta:
Omsättning 2006: 10,7 miljarder USD.
Vinst 2006: 389 miljoner USD.
Market cap: 17,5 miljarder USD

Amazon.com har vuxit kraftigt (omsättningsmässigt) och tjänar numera pengar. P/E för Amazon.com är cirka 45 och det innbär nog att Amazon.com fortfarande är övervärderad och att man förväntar sig en kraftig tillväxt.

P/E talet för Wal-Mart cirka 16. Man kan nog säga att Wal-Mart är rimligt värderad. En uppgång kan till och med vara på plats om man fortsätter att växa även om tillväxten i allt högre grad måste komma från utländska marknader. Vinstmarginalerna är inte så imponerande med med enorma volymer blir även små marginaler stora pengar. Lyckas man till exempel öka marginalen med 1% ger det 3,45 miljarder mera i vinst, svindlande 24 miljarder kronor.

Hur har kurserna gått sedan IT boomens topp? Amazon.com gick i princip från 1 till 100 USD under tiden 1997-2000. Sedan rasade kursen till cirka 6 USD. I dagsläget är kursen ca 42 USD. Gick man in på topp har det med andra ord varit en mycket dålig utveckling. Hoppade man på tåget långt innan IT Boomen eller efter det branta fallet har det varit en bra utveckling.



Källa: Yahoo Finance

Wal-Mart gick också kraftigt uppåt under IT Boomen. Skillnaden är att Wal-Mart fortfarande är ganska höga eftersom det fanns betydligt mer substans i bolaget än Amazon.com. De aktieägare som köpte Wal-Mart år 2000 har dock haft en tråkig utveckling. Toppkursen år 2000 var ca 68 USD, idag star den i ca 47,4 USD.


Källa: Yahoo Finance

Slutsatser: I) Det ser betydligt mer aptitligt ut att köpa aktier i Wal-Mart jämfört med Amazon.com. II) När en aktie rusar kanske 5, 10 eller 20 gånger bör man noga kolla upp underliggande data och göra en realistisk bedömning själv innan man köper.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant, tackar för det! I synnerhet att Wal-mart gick upp så mycket under it-bubblan och inte har återhämtat sig än.

Skaffade du några Wayfinder förresten? Låg väl runt 13 när vi pratade om det senast och just nu var senaste avslutet på 19,70.

Är det okej med dig så lägger jag gärna en länk till din blogg från min som 'läsvärd blogg' eller nåt åt det hållet?

Anders sa...

Sjalvklart ar det ok lagga in en lank fran din sida.

Anonym sa...

"Amazon, världens största näthandelsföretag, rusade med
över 25 procent sedan bolaget redovisat en dubblerad vinst och
en 28-procentig försäljningsökning."

En bit kvar till Wal-mart dock! =)

Charlie sa...

Hej Anders!

Det är en intressant och läsvärd blogg som du har.

Jag länkar gärna också till din blogg om det är OK.

mvh Charlie

Anders sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders sa...

Hej Charlie,
Tack for din kommentar. Det ar naturligtvis helt ok med en lank fran din sida. Som jag tanker kolla upp ikvall :)

Mvh//Anders