onsdag 14 april 2010

Smått & Gott

Våren har äntligen på allvar kommit, skönt och efterlängtat!

Nu börjar även företagen komma med sina kvartalsrapporter. PA Resources släppte sin produktions och försäljningarapport för kv1 igår. Och aktien sjönk efteråt. PA Resources utvinner olja på två ställen idag. Dels i Tunisien där man pumpade upp 5750 fat/dag, detta är betydligt mindre än tex vad som utvanns för något år sedan. Dels i Kongo där man utvann 4450 fat/dag och där Murphy är operatör. Idag har man endast 1 borrhål i produktion man planerar ett andra och ett tredje. Dock har det andra borrhålet kärvat lite och medför lägre produktion, oljan finns dock kvar men utvinningen fördröjs lite. Planen är att PAR andel skall ge 14 000 fat/dag vilket nu planeras att uppnås i 3:e kvartalet i år. Om det skulle inträffa finns chans att PAR ligger på 20 000 fat/dag mot slutet av detta år. Oljepriset kan förstås svänga upp och ned men långsiktigt och med Peak Oil i åtanke är nog trenden utan tvekan uppåt. Dessutom tillkommer ett stort antal kinesiska bilägare varje månad. Bilförsäljningen i kina ökar enormt just nu och är redan världens största bilmarknad sett till volymen. Jag tror marsvolymen var 1,3 miljoner fordon upp med en 60% uppgång från mars ifjol. Fortsätter denna uppgång kommer 2011 mars volymen teoretiskt kunna bräcka 2 miljoner gränsen.

Lundin Petroleum har knoppat av sin brittiska oljedel och köpt Petrofac Limited olje/gas delar i UK och slagit samman dessa. Det nya bolaget heter EnQuest. Plötsligt har jag fått ett nytt bolag i portföljen. Typiskt Lundin bolags beteende. Man ger ingen utdelningen men får lite annat i stället. Och få vill nog klaga på det med tanke på resan från Lundin Oil.

Jag har också tänkt att köpa lite aktier i det finska energiföretaget Fortum. Ekerö kommun som jag bor i har sålt sitt energibolag till Fortum. Efter saftiga elräkningar i januari och februari känns det rätt att ha lite el aktier. If you can't beat them, join them! Har dock inte kommit till skott ännu... Vet inte om det beror på våren vilket gör att jag hellre jobbar i trädgården, extremt mycket att göra på jobbet eller om jag egentligen väntar på ett aktieras. Delar av Europa och USA ser ut att vara i mycket dåligt finansiellt skick och vad som helst kan hända. Håll i hatten! Skyddar även mot solen :)

Antalet lediga jobb i veckan Ny Teknik (nr 15) är 106 stycken. En viss nedgång mot tidigare veckor. Volvo PV har dock annonserat om att (åter-)anställa ett par hundra personer. Det verkar som om vårvädret får kunderna att köpa nya bilar. Själv köper jag nya sommardäck till vår Volvo.

Njut av vårvädret!

2 kommentarer:

finansmamman sa...

Hej,
Ja, håller med om att Lundin är full av överraskningar, tar gärna en ny aktie istället för utdelning. Kan bli riktigt bra i framtiden.

Mfdl80 sa...

Ser att du funderar på att köpa Fortum. Kan starkt rekommendera bolaget. Bra läsvärd blogg du har!

Mvh