lördag 13 mars 2010

Clas OhlsonClas Ohlson har rapporterat. Man ökar försäljningen bra. Under kvartal 3 (som sträcker sig från 1 nov - 31 jan) ökar man både försäljning och resultat med 18% resp 22%. Mycket starka siffror i dessa tider och man visar att man är ett tillväxtföretag! Man fortsätter att öppna nya butiker för att driva på försäljningsökningen. Likt H&M sker tillväxt främst genom öppnadet av nya butiker. Clas Ohlson är nu mycket väletablerat i Sverige, Norge och Finland och där är tillväxtmöjligheterna därför ganska begränsade. Man har därför börjat bygga upp ett butiksnät i Storbritannien. Finland och Storbritannien ihopklumpas vid deras rapportering vilket gör att man ännu inte ännu avgöra hur det går. Dock säger man att Storbritannien satsningen drar ner marginalen några procent vilket förstås är helt i sin ordning under första perioden. Det viktiga är om satsningen går hem eller inte. Gör den det finns enormt stor potential for Clas Ohlson. Dels i själva Storbritannien som är en stor marknad jämfört med SE+FI+NO men det ökar även trovärdigheten att konceptet fungerar utanför de Nordiska länderna. Man kan förstås spekulera vilka länder som står på tur efter Strbritannien. Jag gissar på Polen och Danmark...

Jag har för tillfället inte Clas Ohlson i min portfölj men tror att det kan bli en mycket bra långsiktig investering förutsatt att Storbritannien blir en succe. Har du en resa till England, besök gärna en Clas Ohlson butik och rapportera till mig hur du uppfattar intresset för butiken.

Clas Ohlson har även rapporterat sin februari försäljning, dvs den första månaden i deras sista kvartal (egentligt märkligt detta med brutet räkenskapsår!). Försäljningen var 354 miljoner kr vilket var en ökning med endast 4%. Denna låga siffra indikerar att försäljningen per butik minskar (i likhet med H&M) vilket är oroväckande. De skyller på snöoväder. Eller det dags för detaljhandeln att ta stryk nu? Vi får se hur de kommande månaderna utvecklar sig.

Om man lägger det finansiella åt sidan kan jag personligen tycka att Clas Ohlson fylls på med alltför mycket varor av låg kvalitet samt av väldigt mycket krims krams. Men vad vet jag, kanske är det det som är framgångsfaktorn :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt och fullt med att det är för mkt krafs.

Nä, ska jag ha något sådant kan jag likaväl köpa det på Coop samtidigt som jag handlar mat.

Tack för en bra blogg, uppdatera gärna oftare:-)

Anders sa...

Stort tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen!

Det där med uppdatering kommer och går lite grann. Det har att göra med tid, motivation, årstider och annat :)

Tobias sa...

Jag var i Manchester förra veckan och såg att Clas Ohlsson fanns etablerat i Arndale (Storbritanniens största galeria). Butiken såg inte ut som i Sverige, hyllorna kändes i viss mån malplacerade och det kändes att man anpassat sig för att möta en annan marknad. I övrigt var butiken välfylld och besökarna nöjda. Positivt överraskad, även om jag föredrar hur de svenska butikerna är upplagda.

Anonym sa...

Läs och sprid:

http://www.nyapolitiken.biz/eu_fn/ESM_den_nya_europeiska_diktatorn_07SE.pdf

Chockande läsning om vad EURO-räddningen kan betyda.