tisdag 14 juli 2009
En Geting med sting i
Getinge har presenterat sitt kvartal 2 resultat. Rapporten var mycket bra. Såväl omsättning, resultat och orderingång visar på stigande siffror kv2 jämfört med kv2. Eller vad tycks om 21% resultats ökning och 24% ökad försäljning och lika stor ökad orderingång? Dock är det så att dessa fina siffror bygger på Getinges förvärv av amerikanska Datascope i januari 2009. Getinge har tillsammans med Nibe varit mycket duktiga på att köpa in företag och införliva dem i existerande företagskultur. Med andra ord förvärvar man företag för att växa (eller tidigare, växa snabbare) och att hitta ytterligare synergier. Getinge får man anse vara en mycket bra aktie i dessa tuffa tider och jag är nöjd att den finns i min aktieportfölj. Det är dock viktigt att komma ihåg att ökningen kommer från nyförvärvet och inte av organisk tillväxt även om den organiska tillväxten förmodligen kommer tillbaka när tiderna blir bättre.
Företag som Clas Ohlson och H&M växer också totalt sett men det är tack vare att de öppnar upp nya butiker i rasande tempo. Faktum är att deras försäljning per butik faller vilket förmodligen kommer att slå mot resultatet då en butiks kostnader som hyror och löner för personal är relativt fasta.
Annat intressant just nu är den låga räntan och negativa inflationen. Detta innebär att realräntan faktiskt inte är så låg som folk tror utan kanske på samma nivå som för några år sedan. Många som tidigare har sett sina bolån utholkats och samtidigt se bostadspriserna stiga får kanske ändra taktik nu och börja amortera? En allt högra sparkvot i många länder gör att konsumtionen ligger kvar på en relativt låg nivå. Samtidigt stiger arbetslösheten snabbt och många länders ekonomier (Sverige inräknat) försämras snabbt. Det skall bli också bli intressant att se hur Kalifornien klarar av sina underskott. Kalifornien har ju både ett skattenivå och socialsystem som är mera likt Europa än övriga USA. Värt att hålla koll på med andra ord.
Trots att nu Getinge släppte en bra rapport ser läget generellt inte bra ut nu och det finns risk att många företag kommer att visa upp tråkiga kv2 siffror?
Positivt är iallafall att min semester börjar om mindre än två veckor…
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hej Anders aktietips, tack för en bra artikel om Getinge som jag själv har i min portfölj och gillar. Antar att du som stockholmsbo inte läser den fina tidningen GP, därför kommer nu ett tips om en artikel om Carl Bennet, Getinges ägare (göteborgare), där han bl.a. sågar riskkapitalister...
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=504777
Hej Inte miljonär än!
Tack för artikeltipset! Kan bara hålla med Carl Bennet. I mitt tycke är de kortsiktiga ägare som har en affärsmodell som bara fungerar i konjunkturuppgång och det är ungefär den placeringshorisont de flesta verkar ha. I nedgång när det blåser hårt då håller man låg profil och låter banken ta smällen.
Hej Anders
Med tanke på att USA snart börjar röra på sig, och att alternativa energikällor (t ex. vind) kommer att bli alltmer viktiga i framtiden, ser du det som en bra idé att köpa aktier i ett amerikanskt vindkraftverkföretag? Som du kanske förstår, är jag HELT novis, och vill gärna börja lära mig lite. Har du också något bra tips på en sida, där man relativt snabbt kan bli insatt i vad man borde/inte borde köpa. Mitt jobb gör att jag inte kan följa detta jättenoga...
Med vänliga hälsningar
Johan Börjesson
Hej Johan,
Jag tror energifrågan kommer att bli den heta frågan de kommande 20-30 åren. Mycket hetare än tex CO2. För att ersätta olja och kol kommer vi att behöva utnyttja många olika sätt att framställa el och vind kommer nog att vara ett inslag.
I USA kan man köpa GE som tillverkar vindkraftverk. Dock är GE ett jätteföretag och vindkraften väger nog ganska lätt i GE. Ett alternativ är att köpa danska Vestas som jag tror nu har produktion i just USA. USA har blivit världens största vindkraftsnation. I Europa finns även spanska Gamesa och tyska Siemens som troligen också är verksam i USA.
Generellt skall man tänka på följande när man köper aktier:
1) Sprid köpen över tid för att undvika att köpa på toppnivå.
2) Sprid innehaven på flera olika företag och branscher.
3) Köp inte aktier för pengar som du snart behöver. Se till att ha en bra buffert för husrenoveringar, nytt frysskåp, bilreparationer osv.
4) Har du lån bör du överväga om det verkligen är bättre att köpa aktier istället för att amortera.
Aktiespararna är en bra tidning som jag varmt rekommenderar.
Om man vill satsa på energiöretag så kan det vara en idé att gå ett steg bak i näringskedjan, dvs istället för att köpa Vestas eller Morphic som tillverkar vindsnurror så kan det vara en idé att köpa SKF som säljer kullager till vindsnurror. På motsvarande sätt kan man fundera över att köpa Siemens som säljer delar till solenergianlägggningar istället för bolag som sätter upp anläggningarna.
Anledningen till att detta kan vara en god idé är att man då köper in sig i bolag med erfarenhet och strukturer på plats. Att köpa in sig i relativt nya energibolag kan bli en ganska skakig resa.
En annan anledning till att gå ett steg längre bak i näringskedjan är att dessa bolag oftast har en hyfsad utdelning, vilket oftast inte nya energibolag har. Bolag med utdelning är oftast bättre än bolag utan utdelning (eftersom marknaden inte fullt ut kompenserar för utdelningen i aktiekursen. Det är möjligt att inte alla håller med mig och det finns säkert undantag, men generellt så tror jag att det är klokt att hålla sig till bolag med hygglig utdelning om man är långsiktig i sitt ägande.)
Sist men inte minst så kan man dra en parallell till guldruschen - de stora vinnarna på guldruschen var de som sålde vaskpannor. Visst, en del guldgrävare tjänade bra med pengar, men snittet för en guldgrävare var ganska dåligt. Likväl, alla guldgrävare hade vaskpannor. Ett liknande resonemang kan man dra för vindkraftverk - oavsett vem som tillverkar vindkraftverken så kommer det att behövas kullager och SKF är välkända och duktiga på att göra bra kullager. Liknande resonemang kan föras med Siemens, ABB, till viss del Alfa Laval etc.
Charlie
Hej,
Håller med dig i dina funderingar angående H&M och Claes Ohlson, förr eller senare slår det förmodligen mot resultatet.
Hej!
Intressant blogg du har!
ett tips på aktie dock, Kika Lightlab,den är undervärderad!
jaså Lightlab. jo jag har också undersökt saken, har inte varit så låg på länge nu. Har du sett lagförändringarna vad gäller lågeneriglampor? håller med dig,tror det är dags att slå till. Jag fixade det idag! håller vi tummarna
Hej Anonym och Mr. Aktie!
Tack för kommentarer och tips om Lightlab som jag dock inte kan mycket om. Misstänker att jättar som Osram, GE och Philips är tuffa att konkurrera med. Vad är LLs spetskompetens?
Jag har också haft Lightlab under förstoringsglaset ett tag. det är ett intressat företag.
Lightlab är ett relativt nystartad företag,(sedan 2003 tror jag), som fokuserar på lågenergilampor utan kvickslivler. Marknaden är stor och med tanke på att miljön är i ständig debatt, har LL stora chanser att lyfta. Dock har dem tidigare haft lite problem, hade nyligen nyemission, dock har LL slutit avtal med asiatiska företag inom medicin (inom röntgen området)för att utveckla LL:s produkter, vilkket kan bredda produktlinjen och stärka aktien.
Jag tror och hoppas att den kommer stiga inom kort!
Tack Anders för en väldigt intressant blogg!
Skicka en kommentar