torsdag 1 maj 2008

FED sänker igen!


FED sänkte räntan ytterligare med 25 punkter som då landar på 2%. Jag tror att det är ett stort misstag, varför vill man elda på människor att spendera mera när de i själva verket behöver minska konsumtionen och minska på sina skulder? Inflationen är hög och man borde koncentrera sig på den. Och då borde man snarare höjt räntan.

5 kommentarer:

Prof. Dr. Hans Byström sa...

som jag sagt tidigare: inte sedan Volcker har USA haft en ansvarsfull centralbankschef. Dock, det ska nämnas att Fed har som uppgift att se till tillväxten såväl som till infl. kanske gör de bedömningen att allt är mörkare än vad marknaden tror och därför fokuserar på tillväxten. Tror dock det är ett misstag då det borde vara de som orsakat krisen (låntagarna) som betalar, inte spararna.

hälsn,
Hans

Anonym sa...

Hej, läste någonstans att bolånen följer fastigheterna i USA och inte låntagarna (vet inte om det stämmer) men är det så är det självklart att folk lånar hej vilt och sen flyttar iväg om man inte klarar att betala räntorna

Prof. Dr. Hans Byström sa...

ekonomen: Hej! Så tror jag ej det är. Inte exakt i alla fall. däremot kan man lämna tillbaks husnycklarna till banken och sedan tar banken över huset (även om värdet är lägre än lånet). I teorin, om jag förstått det rätt, så kan banken jaga dig men i praktiken kostar det mer än det smakar. Du kan däremot troligen glömma att köpa ett nytt hus med lånade pengar..... se också min blog "high on finance" om spanien den 20/3.

väl mött,
Hans

Anders sa...

Hej Hans,
Jag haller med om att Fed formodligen ser "skrammande" saker i sin statistik som gor att de valjer att sanka rantan trots den hoga inflationen.

Anonym sa...

Om något helt annat!. Har inte Eniro sin stämma idag? Varför har man inte läst nått om den eller stått något om de på DI ?