måndag 12 november 2007

Outokumpu (Finska börsen, 24,65 EUR)



Ett företag jag har haft under luppen ett tag är finska Outokumpu. Outokumpu är en av världens största tillverkare av rostfritt stål. Deras största anläggningar finns i Finland, Sverige och England. Man har nyligen taget ett beslut om att investera 550 MEUR i Avesta Jernverk för expandering av deras tillverkning av rostfria specialstål. Tillverkningen av specialstålet Duplex kommer att ökas från 250 000 ton till 650 000 ton. Outokumpu räknar med att världsbehovet stiger betydligt snabbare inom detta specialsortiment eller hela 20% per år. Det smarta med denna speciallegering är den har samma korrosionshärdighet som vanligt standard rostfritt 18/8 (18% krom, 8% nickel) men är dubbelt så stark och innehåller endast 1,5% nickel. Det innebär att stålpriset blir mindre känsligt av nickelpriset. Outokumpu är världsledande inom detta specialområde och har cirka 50% världsmarknadsandel.

Samtidigt faller priserna på vanligt ”bulkrostfritt” och Outokumpu har minskat produktionen av standardprodukter. Under kvartal 3 gjorde man stora lagernedskrivnings av nickel till ett värde om 280 MEUR då priset fallit ordentligt vilket resulterade i en kvartalsförlust. Långsiktigt är det dock positivt med fallande nickelpriser.

Outokompus strategi nu är dels att växa inom specialstål samt att sälja mera direkt till industriprojekt och man sätter därför upp Service Centers i Indien och Italien. Man har tidigare gjort sig av med koppardelen och teknologi delen (se gärna mina tidigare inlägg om Outotec (fd Outokumpu Technology) som har gått upp otroliga 80% i år). Ett delmål är att bli störst på rostfritt i Europa och slutmålet är att bli världsetta. Det är höga ambitioner och man kan nog inte klara det utan att köpa upp av någon konkurrent. Det har spekulerats tidigare att Outokumpu vill köpa spanska Acerinox Group.

På grund av nickelförlusterna kommer 2007 resultatet att bli sämre än 2006 även om själva rörelsen går betydligt bättre.

Lite Outokumpu siffor:

• 181 miljoner aktier. Marknadsvärde 4 414 MEUR.
• Omsättning 2006: 6154 MEUR (2007 blir förmodligen omsättningen ca 7000 MEUR)
• Rörelsevinst 2006: 824 MEUR (2007 blir lägre pga nickelförlusterna, trolig rörelsevinst ca 600 MEUR)
• Vinst per aktie (2006): 5,31 EUR
• Utdelning per aktie (2006): 1,10 EUR

Om Outokumpu klarar att hålla rörelsevinsten kring 600 MEUR för 2007 blir P/E tal är cirka 7,4.

Deras största konkurrenter i Europa är tyska Thyssenkrupp Stainless, spanska Acerinox samt Arcelor Mittal som bygger en ny fabrik i Belgien för rostfritt. Thyssenkrupp Stainless bygger ut kapaciteten i USA.

Problemet är att stålpriset för standard kvaliteter sjunker och att det tar 2-3 år innan kapacitetsökningen i Avesta är klar att tas i bruk. Långsiktigt är deras fokusering mot specialstål ett steg i rätt riktning och det borde innebära både bättre marginaler samt stabilare marknad. Outokumpu har dessutom vissa patent som skyddar mot flera av deras stållegeringar.

Outokumpu är beroende av investeringar i processindustrin (kemi, olja/gas, papper/pappersmassa, etanol, reningsverk mm) samt byggindustrin. Europa står för 75% av omsättningen så man står lite och faller med Europamarknaden. Den stora frågan är, när viker investeringarna nedåt i Europa?

Outokumpu är ett lågt värderat och välskött stålbolag. Aktiekursen har sjunkit i år med cirka 17%.

Jag är positiv till Outokumpu men avvaktar för tillfället. Liksom SSAB väljer man att nischa in sig, för Outokumpus del inom rostfritt stål. På bulksidan klarar man helt enkelt inte konkurrensen från lågkostnadsländer. Risken är att alla tillverkare ökar kapaciteten samtidigt och att marknaden helt enkelt inte kan svälja hela volymen och priserna rasar även inom specialstål, ett problem som är välkänt inom pappersindustrin. Kanske blir det en allmän nedgång inom industri- och byggkonjunkturen i Europa som triggar en konsolidering inom rostfritt stål?

Outokumpu hamnar på bevakningslistan.

Inga kommentarer: