onsdag 21 januari 2009

Tuffare tider!



I Sverige varslas det just nu cirka 1000 personer per arbetsdag. Enormt stora siffror. Om alla varsel blir uppsägningar så har vi just nu i runda slängar en uppsägningstakt om en kvarts miljon männinskor per år. Enligt SCB har vi cirka 4,3 miljoner människor som arbetar på den reguljära arbetsmarknaden. Om inga nya jobb skulle tillföras (vilket det tack och lov kommer att ske men ingen vet i vilken utsträckning) skulle arbetslösheten öka med kanske på 5% per år och snabbt nå 10%. Sverige ser ut att gå mycket snabbt från en strålande ekonomi med stora överskott till betydligt tuffare ekonomi med snabbt ökande underskott. Tur att alliansen har varit försiktig att spendera överskotten och även amorterat ordentligt på statsskulden.

Än tuffare ser tiderna ut att kunna bli i Spanien, England och Irland. Kanske är till och med dessa länder i sämre läge än USA?

Allt är inte bara mörker, det finns dock en del roliga nyheter också. Fjällräven har fått årets Signumpris för deras vård av deras varumärke. Mycket trevligt! Tidigare vinnare har varit bland annat Marimekko och Löfbergs Lila. Fjällräven ägs av Fenix Outdoor som ingår i min portfölj. Aktien ses av många som tråkig eftersom grundarfamiljen har en så stor del av företaget. Det ger dock en stabilitet vid stormiga tider och aktien har klarat sig betydligt bättre än index sedan ATH. Förhoppningsvis är även deras kunder stabila i dessa tider. Kv4 rapporten kommer 12 februari.

En annat trevlig nyhet var Ericssons kv4/2008 rapport som släpptes 8 dagar tidigare än beräknat och som var mycket bra. Imorgon är det Nokias tur att rapportera.

söndag 11 januari 2009

Aktiediagram


Pajdiagrammet visar hur mitt aktieinnehav fördelar sig på olika branscher. Verkstad, fastighet och bank står för cirka 70%.

Kanske blir det lite kompletteringsköp under vintern och våren. Mycket känns billigt men mycket är också osäkert med konjunkturen så det känns inte speciellt bråttom. Samtidigt är det viktigt att köpa med jämna mellanrum så att man inte missar fyndpriserna.

Imorgon börjar en ny vecka, vi får se vad den bjuder på…

onsdag 7 januari 2009

Onsdagskommentarer

Nu är vi inne en vecka på År 2009. So far so good eller 6% uppåt hittills i år. Det blir intressant att se vad kvartal 4 samt årsrapporterna visar. Troligtvis ganska hyggliga resultat för kvartal 4 men med mörka utsikter.

PA Resources (PAR) har genomfört sin nyemission som blev fulltecknad (preliminär info) så nu har man bra finansiellt läge inför framtiden. Det viktigaste för PAR är dock att oljepriset stiger. Detta är förstås lika viktigt för andra upstream oljebolag som Lundin Petroleum. Och detta gäller nog också vindkraftverk- , solcellstillverkare och andra greentechföretag som snabbt tappat konkurrenskraft på sistone. Vi behöver snabbt få fram alternativ till olja eftersom oljeproduktionen sannolikt har peakat. Norska staten har sålt guld och bukrat olja istället. Kanske borde Anders Borg köpa olja för Absolut pengarna? Det borde räcka till ett års oljeförsörjning.

Porsche har nu fått röstmajoritet i VW. VW i sin tur har röstmajoritet i svenska Scania. Porsche kommer pga av detta att tvingas lägga bud på Scania som de uppger vara ointresserade för. Vilken soppa! Kanske blir det skambud från Porsche som så småningom tar över hela Scania och slår ihop det med MAN? Ett ScaniaMan helt enkelt. Det vore mycket trist för svensk verkstadsindustri och förmodligen riktigt illa för Södertälje. Personligen tycker jag att det är märkligt att Investor sålde detta ypperligt skötta bolag. Det finns andra bolag i deras famn som borde sålts tidigare. Sedan inser jag förstås att det medvetet sålt sitt bästa bolag enbart för att få bra betalt och kunna fyndköpa framöver och få bättre hävstång på kapitalet. Det är dock fortfarande lika trist att se svenska industripärlor försvinna. Kommer ni ihåg Esab eller Aga?

Min egen aktivitet på börsen har minskat ganska mycket. Jag tittar mest på vad som händer och sker både här och där. Mitt innehav är intakt. Börsen har fallit så mycket att man tappar lite investeringsvilja. Förmodligen helt fel men när börsen förmodligen tappat 50% från toppen och mörka recenssionsmoln virvlar in känns det mera rätt att sitta på läktarsidan. Kanske känns det bättre att köpa aktier till våren? Just nu riktas mina investeringar mot källarplanet som får en välbehövlig upprustning...